De vergeten Helden van Volendam. Tijd voor erkenning. Bron: Wereldoorlog in het dorp van Piet Koning
Wetenswaardigheden en het ontstaan van bijnamen in Volendam door Jan Jobse Tol.
Wetenswaardigheden en het ontstaan van bijnamen in Volendammer families (in alfabetische volgorde weergegeven) door Jan Jobse Tol met aanvullingen van Jan Schilder (Vik).
Bijnamen betreffen de voetballers die in 1959 deel uitmaakten van het voetbalteam van de FC Volendam dat naar de eredivisie promoveerde door Jan Jobse Tol.
Een opsomming van meer dan 900 Volendamse bijnamen naar alfabetische volgorde door Jan Jobse Tol en Jan Vik Schilder.
Film over Volendam en haar inwoners. In de straten van Volendam zien we de bewoners in hun klederdracht. Ook beelden van de Volendamse kermis en de haven.
Al zo lang Volendam bestaat is de vissersplaats een inspiratiebron voor verschillende kunstenaars uit heden en verleden.
Beeldmateriaal van fotograaf Pouw de Boer. Ingesproken tekst van Fam. Klaas Tol
Meer dan 100 jaar geleden, in de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 januari 1916 vonden er tijdens een noodweer 2 gebeurtenissen plaats die nooit uit het geheugen van Volendam mogen verdwijnen.
Filmbeelden uit 1938 van o.a. Het Noordeinde, de Haven en het Brijkje.
Deze documentaire bevat sfeerbeelden van een winters Volendam, met een bevroren haven en mensen die zich vermaken tijdens het schaatsen en ijszeilen.
Deel 1 : Van buurtschap tot vissersdorp (1300 tot 1500) Deel 2 : Visserij tot middel van bestaan (1500 tot 1795) Deel 3: Een periode van groei en bloei (1811 tot 1890) Deel 4: Kerende tij rond de eeuwwisseling (1890 tot 1920)
Een groot evenement waardoor het hele dorp zou uitlopen waren de Havenfeesten in 1983. Het 200-jarig bestaan van de Volendammer Haven werd groots gevierd.
Smid behoort tot degenen die er niets van hebben begrepen. Zijn missie, aantonen dat Volendam niet deugt, kon hij niet volbrengen zonder alles over te slaan wat het tegendeel aantoont.
De Haven
Intocht van Sint Nicolaas in Volendam 1928, 1938 en de jaren 50.
Hier volgt een korte film van de toenmalige Amerikaanse superster Josephine Baker die in 1928 Volendam bezocht.
Donderdag 11 november 2021 is het weer zover. In vrijwel alle Volendammer gezinnen houdt men rekening met het kinderfeest Sint Maarten. Vooral in de kinderrijke buurten is het druk. Kinderen gewapend met lampion en snoepzak lopen al zingend langs de deuren van hun rayon om Sint Maarten te vieren.
Onder andere opnamen van een winters Volendam in 1920. De haven is dichtgevroren en de vissersschepen liggen vast in het ijs. In klederdracht lopen de mensen over de dijk, over het ijs en naar de kerk. En een Trouwtje in Volendam.
Filmbeelden uit Volendams verleden door Cees Tol. o.a. Huldiging bruidspaar Piet Sombroek en Dorien van Houdt onder de klokkepaal uit 1661; Visvangst en bewerking daarvan in Volendam; Huwelijksvoltrekking met trekschuit Slot uit Edam....
Op 5 juni 1977 veroverde het zaterdagteam van de RKAV’’Volendam” de algemene Nederlandse zaterdagbeker
Klas van de Nicolaasschool uit 1972 van meester Plat leverde vele bekende dorpspersonen op.
Kinderactiviteiten tijdens de herfstvakantie in het Volendams Museum
Het 50-jarig jubileum van IJsclub Volendam in 2013 was de aanleiding voor dit artikel. Het is een lees- en kijkverhaal geworden vol ijsfeiten en ijsanekdotes, die zo voor het nageslacht bewaard blijven.
Een van de eerste activiteiten was het verwerven van een landijsbaan. Niet dat deze de schoonheid van een baan op de haven ooit zou kunnen evenaren, maar wel een die qua veiligheid en gebruiksfrequentie toch de voorkeur verdiende.
Dialecten en streektalen zijn populair, zeker in de literatuur. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen in wiens plaats een dialect wordt gesproken, het belangrijk vinden dat deze behouden blijft.
De publicatie van het zeer interessante artikel van Piet Koning over de schat van de Lutine.
In Edam begraven Volendammer (1859) wilde wachten met doodgaan tot het Volendamse kerkhof na enkele maanden werd opgeleverd.
De geschiedenis van het natuur-en speelgebied Slobbeland tussen 1920 en 1960.
Mede door het visionaire werk van de commissie Volendams Belang kunnen we op een positieve manier geschiedenis schrijven over het recreatieve leven op het Slobbeland, waarin de Volendamse lezers zich vanaf hun vroegste jeugd kunnen herkennen.
Foto’s van het oude Volendam.
Na 45 jaar sprak voorzitter Wim Keizer zijn laatste museumopeningswoord
REPORTAGE in Noordhollands Dagblad van 07 Maart 2020 door Rien Floris. We hebben het over Wim Keizer (78). De onderkoning van Volendam. Zaterdag neemt hij afscheid van het museum.
Zaterdag 14 september 2019 vond de Schokkerdag voor de 2de keer plaats in Volendam.
Met optredens tijdens processie in Amsterdam – koninginnedag – Havenfeesten – Volendammerdag – Spakenburg-Bunschoten.
Artikel van Jan Jobse Tol over de bezoekmogelijkheden en het behoud van het Volendams museum op de huidige locatie in de Zeestraat.
Museumfilm n.a.v. expositie 'Geboorte, Trouw en Rouw' door Cees Tol.
Martijn Koning ROAST de mensen uit VOLENDAM
Milieu-doordrammers van de ‘Linkse Kerk’ uit een deel van gemeente Edam-Volendam kregen niet hun zin maar hielden jarenlang de bebouwing van de Broeckgouw tegen.
Aangifte tegen redactie Volkskrant n.a.v. een foto waarin een Volendammer gezin in namaakklederdracht met Hitlersnorgezichten smakeloos worden afgebeeld in de Volkskrant van 22-02-2017.
In Restaurant “De Amvo” vond zaterdag 14 maart 2015 de opening van de nieuwe seizoensexpositie ‘Wilm Wouters schildert Volendam’ van het Volendams Museum plaats.
Rondleiding expositie 'Volendam, door de eeuwen heen' in Volendams Museum door Wim Keizer.
Filmbeelden uit 6 januari 2009 van de ijspret bij de ijsclub "de Scheve Schaats"
In de jaren dat de vorst doorzetten, zoals in de top winters 1979, 1985 en 1996, werden toertochten op de Gouwzee georganiseerd.
Al het mogelijke moest worden gedaan om deze kwak in de Volendammer haven te krijgen als herinnering aan het Volendams visserijverleden.
Archief artikelen over het Volendams Museum uit de Nivo
Een goede keeper was hij niet echt, maar gelukkig zag Meester Mühren (opa van Gerrit en Arnold) een scheidsrechter in Jan.
Eens in zijn leven gaat een moslim naar Mekka, gaat een katholiek naar Lourdes en gaat een schaatsers langs de elf friese steden.
Zomeractiviteiten van IJsclub Volendam. "Waterland On Wheels" te Voet. Wandeltocht Volendam – Monnickendam – Marken (20km)
Onder leiding van een door een dialectoloog aangereikt wetenschappelijk model zal het Volendamse dialect in de komende tijd worden beschreven en vastgelegd.
Het gaat om wie je bent. Het museumjaarboek 2020 sluit aan op de thematiek van 75 jaar bevrijding met een uitgebreid oorlogsverhaal van de 96-jarige Jan Plat die op wonderbaarlijke wijze ontsnapte aan de geselingen van de beruchte kampbeul Josef Kotalla in Amersfoort..
Vroegste kunstuitingen rond Volendam met ontdekking van oudste schetsen van Volendammer haven
Grootheid uit Russische ballettraditie. Anna Pavlova (1881-1931) op de Volendamse dijk in 1927 aan de arm van Kees Tol (Ouwe Abees, 1848-1931). Het meisje rechts onder is Geertje Kwakman (van Thames van Thijssie uit de Proppensteeg).
Er waren dagen met een hevige noordoosterstorm die alle sneeuw van het I]sselmeer naar de westkust van van het IJsselmeer joeg. De bewoners van het Noordeinde moesten na zo'n nachtelijke sneeuw jacht soms van buitenaf uit hun woning bevrijd worden.
De geschiedenis van de vereniging Oud Volendam en het Volendams Museum. Geredigeerd door Jaap Zwarthoed. Samengesteld door Kees Bond.
Medewerkers van de werkgroep Beeld en Geluid ontdekten onlangs het bestaan van de oudste afbeeldingen van de Volendammer klederdracht, die in de Franse tijd - namelijk vanaf 1803 - naar de natuur werden getekend.
Vooral de historie van de Volendammer kermis is het lezen beslist waard. Historisch onderzoek in binnen- en buitenland van de werkgroep 'Documentatie van het Volendams Erfgoed' ligt hieraan ten grondslag.
De geschiedenis en het ontstaan van de Louw-Louwviering in Volendam
Maar verreweg de meesten die toen het onfortuinlijke dorp verlieten, zochten hun heil in een vak dat men van oudsher kende en beheerste: ergens in Nederland een viswijk met een viswinkeltje aan huis.......