De Toertochten

08 jul 2003

In de jaren dat de vorst doorzetten, zoals in de top winters 1979, 1985 en 1996, werden toertochten op de Gouwzee georganiseerd.

De Toertochten

In de jaren dat de vorst doorzetten, zoals in de top winters 1979, 1985 en 1996, werden toertochten op de Gouwzee georganiseerd. Samen met Monnickendam en Marken organiseerde de club sinds haar ontstaan in 1963 bijna 75 tochten. Vermeldenswaard hierbij is het jaar 1985. In een eerste poging om vanuit Volendam een baan op de Gouwzee uit te zetten gingen onze ijsmannen Johan Koning, Winfried Kemper, Klaas Koning, Theo Buijs, Klaas Schilder (Kalf) en Wim Keizer op pad, gewapend met bijlen en stootijzers, met een sneeuwschuiver en een aanhangwagen met takken voor de wakken. Aanvankelijk verliep alles naar wens. Maar 500 meter voor het puntje van de Bukdijk stuitten zij op vreemd ijs, krakerig en vol luchtbel letjes, en toen Klaas Kalf er een gat hakte, spoot het water ineens als een IJslandse geiser omhoog.

Daarop nam Wim Keizer, die op de pabo voor scheikunde altijd een goed cijfer had gehad, onmiddellijk zijn verantwoordelijkheid als leider en wierp trefzeker een brandende lucifer in het zwarte gat. Het gaf een forse knal en voor de grote steekvlam die daarop volgde, deinsde het gehele gezelschap meters achteruit. Over een breed gebied bleek er gas onder het ijs te zitten en het was duidelijk dat de actie voorlopig moest worden afgeblazen. Onverrichter zake thuis gekomen, vertelden ze het verhaal in geuren en kleuren aan iedereen die het wilde horen, en enige dagen later suggereerde de Nivo voor de ijsclub een plek in de quote 500 met de verwachtingsvolle kop: 'IJsclub boort gasbel aan op de Gouwzee'.

 

Schaatslessen

Zeer arbeidsintensief waren en zijn ook de schaatslessen voor de jeugd die de ijsclub vanaf 1989 aanbiedt. Tot 2011 werd hiervoor gebruik gemaakt van de Jaap Edenbaan te Amsterdam, daarna van de overdekte kunstijsbaan 'De Westfries' in Hoorn. Om een indruk van de omvang te geven: in het seizoen 2013/2014 namen meer dan 300 kinderen deel aan dit evenement.

 

Skeeleren

Natuurlijk heeft de ijsclub ook in de zomer nooit geheel op non-actief gestaan. Er waren altijd de gebruikelijke herstelwerkzaamheden aan de baan, opstal en materiaal. Maar met de opkomst van het skeeleren is er ook een echte zomeractiviteit bij gekomen: het organiseren van skeelertochten.

Ik hoop met het schetsen van deze historische achtergronden en achtergrondjes het jubileum van onze ijsclub wat meer reliƫf te hebben gegeven. Natuurlijk is het verre van volledig en een enkele keer misschien ook niet helemaal goed weergegeven, maar dat kunnen anderen weer verbeteren en doorgaan met waar ik gebleven ben.

 

Skeelertocht Waterland on Wheels op zondag 31 augustus 2003

 

Net als vorige jaren organiseren de ijsclubs uit Waterland-Oost de traditionele skeelertocht rondom de Gouwzee en door het natuurgebied van Waterland-Oost. De ijsclubs uit Monnickendam, Marken, Broek in Waterland, Holysloot, Schellingwoude en Volendam organiseren de NEMASS/DE BOER skeelertocht op zondag 31 augustus a.s. over 25 km rond de Gouwzee naar Monnickendam en Marken en met de Marken Express terug naar Volendam. Voor de ervaren tourskeelers is de tocht uit te breiden tot 40 km door de lus Waterland-Oost  en dan met de boot terug naar Volendam. De tocht vangt aan om 10.00 uur vanaf de opstapplaatsen Volendam, Monnickendam, Marken en Broek in Waterland.