‘Dorpsleven in Oud-Volendam’

Medewerkers van de werkgroep Beeld en Geluid ontdekten onlangs het bestaan van de oudste afbeeldingen van de Volendammer klederdracht, die in de Franse tijd - namelijk vanaf 1803 - naar de natuur werden getekend.

Medewerkers van de werkgroep Beeld en Geluid ontdekten onlangs het bestaan van de oudste afbeeldingen van de Volendammer klederdracht, die in de Franse tijd - namelijk vanaf 1803 - naar de natuur werden getekend. Na de definitieve overgang van veeteelt naar visserij rond 1750 maakte Volendam tevens een heel eigen ontwikkeling door in de klederdracht die tijdens de gunstige visserijperiode na de Franse tijd aanhaakte bij de Biedermeierstijl en vanaf 1860 overliep in de Polkamode met de hoofdkleur rood.

Volendamse Biedermeiermode die van 1815 tot omstreeks 1860 in zwang was.

 

In 1878 werd de Volendammer klederdracht bij wereldtentoonstelling in Parijs getoond

Enkele dagen terug lazen onze medewerkers in een Frans tijdschrift dat een deputatie Volendammers present was bij de Wereldtentoonstelling in Parijs van 1878, waar de Volendammer klederdracht werd getoond. De klederdracht werd verder onder de  aandacht gebracht  door talrijke kunstschilders, maar ook door ontelbare journalisten, schrijvers, fotografen, filmers, componisten, reclamemakers en gidsen. Uiteindelijk zou de Volendamse dracht wereldwijd model gaan staan voor Nederland’s nationaal kostuum. U zult straks kunnen zien hoe de verschillende fasen in de ontwikkeling van het Volendams kostuum op creatieve wijze door onze vrijwilligers in beeld is gebracht, maar er is meer..

Het Zuiderzeemuseum in Enhuizen heeft het schilderij ‘Een bezoek aan het Louvre, Parijs’ van Johannes Marius ten Kate (1859-1896) verworven. Het schilderij is in 1881 gemaakt en was niet eerder in het publieke domein te zien.

 

Vanaf 1800 hebben 1400 schilders in Volendam gewerkt. Schets van de haven uit 1838 onlangs ontdekt!

Vanaf 1800 tot heden hebben ruim 1400 schilders in Volendam gewerkt. Onlangs is weer een schets van de haven ontdekt die werd gemaakt door een beroemde Engelse kunstenaar in het jaar 1838. Deze schetsen staan reeds vermeld en gepubliceerd op deze website (zie Vroegste kunstuitingen rond thema Volendam) en is een opzienbarende vondst.