In memoriam Pius Schilder (1955 - 2021)

28 mei 2021

Wandelend uit het leven van zijn gezin en onze verenigingen gerukt….

Wandelend uit het leven van zijn gezin en onze verenigingen gerukt….

Onze dorpsjournalist is niet meer. Afgelopen vrijdag namen wij kennis van het bericht dat ons alle vriend Pius Schilder zijn laatste wandeling had gemaakt. Een noodlottig ongeval op donderdag in Zaandam werd hem fataal. Pius was een man van weinig woorden doordrenkt met veel humor en een grote betrokkenheid bij het verenigingsleven in ons dorp die overal graag gezien werd. Pius was de koning van het straatnieuws die op zijn rouwkaart staat afgebeeld als schipper op een Volendammer kwak die zijn betrokkenheid bij het varend Volendams erfgoed, zijn gezin en het Volendammer verenigingsleven goed weergeeft. In het verenigingsleven heb ik Pius ervaren als een tevreden mens en die met weinig woorden veel kon zeggen met een royaal en behulpzaam karakter.

Voor het verenigingsleven was hij van onschatbare waarde. Wij zullen hem herinneren als een betrokken, bindende en altijd beschikbare journalist en fotograaf waarop nimmer tevergeefs een beroep op werd gedaan. Hij stond altijd klaar.

De wandelsport was zijn passie. De 4-daagse in Nijmegen was voor Pius één van de hoogtepunten van het jaar. Hij liep de tocht 23x uit met het grootste gemak vergezeld van zijn fotocamera. Na afloop van iedere etappe nam hij altijd deel aan het gezellig samenzijn van de Volendammer deelnemers met een koud glas bier en zijn onafscheidelijk shaggie. Met zijn verslag en foto’s in de NIVO zorgde hij dat de Volendammer uitlopers in het zonnetje werden gezet. De jaarlijkse wandeltochten met Pius naar de Stille Omgang met camera zijn onvergetelijk. Met hem kon je al lopend uren praten over alle soorten dorpse gebeurtenissen. Halverwege in Broek in Waterland een koppie doen, op de pont een foto nemen van de pelgrims en wat drinken op een terrasje op het Spui in afwachting van de komst van de Stille Omvangbussen. Zijn werk en inzet als journalist was zeer uitgebreid. Altijd beschikbaar voor verenigingsactiviteiten die wij nooit zullen vergeten zoals het verslaan van de schoolvoetbalwedstrijden op het veld en in de zaal, schaatswedstrijden, uitslagen en evenementen op de ijsbaan, de Jaap Edenbaan, de Westfries in Hoorn en op de Gouwzee, activiteiten van het Volendams Museum, het Museumjaarboek en de verslagen van de museumopeningen, de Volendammerdagen met trouwbruiloften bij de klokkepaal en aan de havenkade. Het zijn nu herinneringen die onvergetelijk zullen voortbestaan, verbonden aan zijn werkzaam leven hier op aarde.

Pius van de NIVO was een bijzonder tevreden man. Wie heeft er niet voor zijn camera gestaan? Een aanrijding met een scooter werd hem op slechts 65 jarige leeftijd fataal. De liefste man die je maar kon wensen, de beste vader en vriend van allemaal en de meest trotse bap.

Dat zijn Schepper zijn vrouw Anneke, zijn kinderen, kleinkinderen, zijn familie, vrienden en collega’s de kracht geeft dit grote verlies te verwerken. Dat hij ruste in vrede.

 

      

 

Wim Keizer