Reis van het schilderij van Adri Bleys

03 jun 2021

Waardevolle uitbreiding van museumcollectie met de aankoop van een schilderij van Adrie Bleijs van de familie Molenaar uit België

Waardevolle uitbreiding van museumcollectie met de aankoop van een schilderij van Adrie Bleijs 

De schilderijenwerkgroep van de Vrienden van het Volendams Erfgoed heeft afgelopen donderdag naar België moeten rijden om een kunstwerk van Adrie Bleijs te keuren op kwaliteit en aan te kopen voor de uitbreiding van het Volendams erfgoed. Eigendommen die komend seizoen in de nieuwe expositie te zien zijn in het Volendams Museum. Door een grote meevaller van de opbrengst van de bijdrage van vaste afnemers van het Museumjaarboek met Premiefoto 2020 konden meerdere kunstwerken worden aangekocht. De opbrengst van het Museumjaarboek is nimmer zo hoog geweest. De complimenten over de artikelen, foto’s en kwaliteit logen er niet om. Eerder werd een schilderij van de Duitse kunstschilder Ludwig Voss van een particulier aangekocht voor de museumschilderijen collectie. 

 

Schilderij van Adrie Bleijs werd in Brussel gekocht.

Na een autorit van 314 km door weer en wind naar Staden (bij Roeselaere) trof de werkgroep een klokgaaf kunstwerk van de kunstschilder Adie Bleijs aan. Na een grondige inspectie werd de verkoop geregeld en werd een Museumjaarboek 2020 en een pondje gefileerde paling overhandigd. Met een korting van enkele honderden euro's werd de koop beklonken tot tevredenheid van de aanwezigen.

Na de koffie werd zonder oponthoud weer huiswaarts gereden en is de schilderijenwerkgroep om 17.00 uur in Volendam aangekomen. Het was zeker de moeite waard met dank aan de Belgische familie Molenaar, de vaste afnemers van het Museumjaarboek en de sponsoren die ervoor gezorgd hebben dat de schilderijencollectie weer is uitgebreid.

 

Eigenaresse van schilderij vertelt de geschiedenis van het schilderij.

Het schilderij van Adri Bleys hing in de woonkamer van mijn Groottante in Brussel .

Mijn groottante werd geboren in 1916 . De foto waar mijn groottante hier ook op staat is genomen in de jaren 1960 – 1970. Deze groottante was de zus van mijn grootmoeder ( moeder van mijn vader ). Het vermoeden is dat zij in bezit van het schilderij gekomen is via de familie van haar man.