Volendams Museum en het Sigarenbandjeshuisje

10 jun 2021

Grootste attractie voor Volendam is het Volendams Museum en het Sigarenbandjeshuisje.

Grootste attractie voor Volendam is het Volendams Museum en het Sigarenbandjeshuisje

Het is alweer 27 jaar geleden toen 90-jarige oud- havenmeester Jaap Molenaar in 1994 de eerste paal mocht slaan voor een nieuw onderkomen voor het wereldbefaamde Sigarenbandjeshuisje. Uit eerbetoon en respect voor de overleden stichter van het Sigarenbandjeshuisje Nico Molenaar werd de broer van de stichter gevraagd de eerste paal te slaan.  Zonder enige twijfel sloeg de oud-havenmeester de geschonken paal onder wakend oog van museumvoorzitter en initiatief(aan)nemer Wim Keizer de grond in. Vervolgens maakten vele vrijwilligers uit de bouw met de onmisbare steun van het meer dan gulle Volendammer bedrijfsleven en particuliere sponsors het karwei af.  

 

Na verhuizing naar bejaardenhuis nam buurman Jan Sombroek de sigarenbandjeserfenis over

In de jaren zestig nam buurman Jan Sombroek het sigarenbandjesmonument over en vermeerderde de inventaris, samen met zijn gezin, met een aantal nieuwe bezienswaardigheden, wederom weer op de bovenverdieping, waardoor het aantal gebruikte sigarenbandjes met 4 miljoen werd vergroot. Zodoende bestaat het sigarenbandjeshuisje in totaal uit 11 miljoen sigarenbandjes van 265 verschillende merken. Na de verkoop van het pand heeft de familie Lant het Sigarenbandjeshuisje nog enkele jaren in stand gehouden. Toen het pand waarin het Sigarenbandjeshuisje was gehuisvest een andere bestemming kreeg,  heeft het museumbestuur het museumstuk in december 1993 gekocht voor fl. 60.000,-- uit de spaarpot van de Vrienden van het Volendams Museum. 

 

Sigarenbandjes huisje in aangebouwde museumvleugel nu ook toegankelijk voor ouderen en gehandicapten

 Aangezien het museumbestuur het monumentale kunstwerk niet meer op een bovenverdieping  wilde plaatsen werd door een leger bouwvakvrijwilligers en gaven en giften van burgers, ondernemers en sponsors een vleugel aan het bestaande museum gevoegd waardoor ook gehandicapten en ouderen konden genieten van dit wereldbefaamde kunstwerk. Op 11 mei 1994 werd door Jaap Molenaar (Havenmeester), de 90 jaar oude broer van Nico als eerbetoon aan de grondlegger, de eerste paal naast het bestaande Volendams Museum geslagen.  Zorgvuldig werden de kwetsbare panelen over gebracht om na een bouwtijd van een jaar de nieuwe museumzaal in te richten met het Sigarenbandjeshuisje en een expositie over de 2de wereldoorlog. Op 5 mei 1995 opende de weduwe van Jan Sombroek, mevrouw Jannig Sombroek-Karregat, in gezelschap van haar inmiddels volwassen kinderen, het inmiddels gelijkvloerse museumstuk opnieuw verplaatst. Om het Momenteel is een aanvraag ondernomen om geregistreerd te worden in het Guiness book of records. 

 

Onder toezichthoudend oog van museumvoorzitter Wim Keizer slaat oud-havenmeester Jaap Molenaar op 11 mei 1994 de eerste paal voor het nieuwe onderkomen van het wereld befaamde Sigarenbandjesmuseum uit waardering voor het meesterwerk van zijn broer Nico Molenaar de oprichter in 1947 van deze wereldbekende bezienswaardigheid.