Tv-Opnamen van Televisie NH over Volendam v.d. Jaren 30

27 jul 2024

Filmverslag van televisie HN over Volendam in de jaren '30. Ger Schilder (Loege) en Brecht Steur-Mooijer vertellen naar aanleiding van een unieke kleurenfilm over Volendam van de Jaren 30 hun eigen ervaringen uit die tijd. Deze film is onlangs uit privébezit geschonken aan het regionaal archief in Alkmaar.

Op Zaterdag 27 Juli jl.. heeft een programmamaakster van Televisie Noord-Holland en een van de vrienden van Volendams-Ergoed een bezoek gebracht aan Ger Schilder (Loege) en Griet Schilder-Veerman. Een originele kleurenfilm uit de jaren '30 werd getoond. Deze film liet zien het uitgaan van de kerk, het oude ”Brijkje” , de klederdracht en de vele kwakken die destijds in de haven verbleven en op het markermeer voeren.
Naar aanleiding van deze film vertelde Ger (81) die nog steeds elke dag met zijn 3 zoons (Patrick, Ger en Jack) op de VD64 uitvaart op weg naar hun fuiken in het Markermeer, over zijn ervaringen van het vissen op het IJsselmeer en de Noordzee in de vroegere jaren en nu. Ondanks het harde werken en lange dagen (hun wekker staat op 4:15 uur) vertelt hij vol enthousiasme hoe zeer hij van zijn vak als visserman houdt en nog steeds elke dag geniet van de frisse lucht en weidse uitzichten op zee. Griet doet daarbij al jarenlang grotendeels de bedrijfsvoering van dit succesvol vissersbedrijf. Hierna hebben we een bezoek gebracht aan hun botters in de haven en een kijkje mogen nemen aan boord van hun botter de "VD64".

 

 

Ger Loege aan boord van zijn VD64.

Op Maandag 28 Juli jl. hebben we in het kader van deze tv reportage ook een bezoek gebracht aan Brecht Steur-Mooijer (88). Zij vertelde ook naar aanleiding van de getoonde film openhartig hoe zij als kind de schrijnende armoede in de jaren dertig en veertig heeft beleefd.


Brecht Steur Mooijer vertelt haar verhaal over vroegere tijden.

Hoe het gezinsleven eruitzag met 11 kinderen wonend in een klein huis op het Dril in Volendam. Daarbij kwamen ook o.a. de klederdracht in Volendam, het kerkbezoek, haar werk en bijzondere gebeurtenissen die zij heeft meegemaakt aan de orde. 


De brug bij de uitgang van de Vincentiuskerk.

Hierna hebben we een bezoek gebracht aan de Vincentiuskerk, "het Doolhof", waar Brecht geboren is, "het Brijkje"  en het Dril, waar ze is opgegroeid.

Het Doolhof 40

 

 

Het Dril 65

TV-Noord-holland heeft een tv reportage gemaakt van deze 2 bezoekjes. Het programma heet "ons Dorp" en is een serie reportages over het alledaagse leven vanaf de jaren dertig van verschillende dorpen in Noord Holland. Deze uitzendingen zijn vanaf begin januari wekelijks te zien op tv Noord Holland. Waarschijnlijk weer op de Zondagavond.  Dit programma zal te zijner tijd dan ook via deze site te zien zijn.