Historische film over activiteiten o.v.v. het Volendams Museum tijdens de Volendammer Dag in 1993

02 jun 2021

Historische film over activiteiten o.v.v. het Volendams Museum tijdens de Volendammer Dag in 1993

De aktie ‘2 miljoen Samen Doen’ is een groot succes geworden door de vele acties ter ondersteuning van de bouwwerkzaamheden voor een nieuwe fundering van de Vincentiuskerk uit 1860.

Het toenmalige bestuur van het Volendams Museum heeft haar Volendammerdag activiteiten  in 1993 uitgebreid met activiteiten die gekoppeld zin aan Volendams verleden en erfgoed.

De activiteiten bestonden uit verschillende onderdelen met de onmisbare medewerking van de museumvrijwilligers en royale sponsoren.

Bezoek in Volendammer kleding aan de hoogmis in de Vincentiuskerk. Na de plechtige gezongen mis de trouwceremonie onder de klokkenpaal.

Van de klokkenpaal over de dijk naar de kermis op het AMVO parkeerterrein waar allen in klederdracht gebruik maakten van de kermisattributen.

Tocht door het dorp naar de Jozef waar de deelnemers het bruiloftslied zongen en onder sfeervolle muziek een onvergetelijk gezellig samenzijn beleefden met het daarbij behorende dansen.

Na de Jozefbijeenkomst naar de bruiloft aan de havenkade met het bruidspaar en deelnemers om de feestelijkheden af te ronden na het optreden van het fanfarecorps Wilhelmina, de tamboers op enkele vissersschepen, de uitslag van de aalrookwedstrijd, de brandweeractiviteiten met de oude spuit, de oude ambachten en de feestvierende zingende gasten.

Na afloop werden de feestelijkheden voortgezet in de aan de Haven gelegen horecabedrijven. Het was een onvergetelijke dag en een herinnering aan Volendams verleden en erfgoed.  

Deze opnamen zijn gemaakt door Kees Mühren.