'75 jaar vrijheid in Volendam'

05 jul 2021

In 2020 is de premiefoto gewijd aan het thema van de nieuwe expositie ’75 jaar Vrijheid in Volendam’.

Premiefoto 2020

Dit jaar is de foto gewijd aan het thema van de nieuwe expositie ’75 jaar Vrijheid in Volendam’. De foto is genomen in juli 1945.

De foto en de bijbehorende tekst is aangeleverd door Jan Jobse Tol.

Nadat de tweede wereldoorlog op 5 mei 1945 was beëindigd, werd er in Volendamin juli van dat jaar een bevrijdingsfeest gehouden.

Op het Spoorplein bij het café van Jan Motje was een versierd houten plateau als podium opgesteld. Er speelde een feestband en er kon worden gedanst.

Het ruime spoorplein lag in het centrum van Volendam. Dicht bij de haven en het viaduct was nog niet gebouwd.

Vrijwel iedereen in het hele dorp was uitgelopen. De Volendammers waren in jubelstemming. Naast hoop in de harten van de mensen, was er blijdschap en vreugde. 

Eindelijk de oorlog voorbij. Eindelijk vrede.

Momenteel zijn we 75 jaar verder. De omgeving rondom de foto is totaal veranderd. Het café van Jan Motje (nu genaamd Ome Jan) staat er nog maar op de achtergrond zien we de kolenloods van Jan Blok en daar achter het hoge gebouw waarin op de benedenverdieping Jan Koning (van Teun) zijn werkplaats had en in een gedeelte daarvan in 1947 tot 1949 het eerste Volendams Museum inrichtte met aangeklede poppen en attributen.

Op de premiefoto staan de ouders van Jan Jobse: Jan Tol, bijgenaamd Jan van de Knoest en zijn echtgenote Stijntje Tol-Molenaar, bijgenaamd van de Prop.

Het jongetje links op de foto, is Kees Tol, van de Knoest. Kees was daar 4 jaar oud. 

Het jongetje in het midden van zijn ouders, is Jan Jobse. Hij was hier bijna 2 jaar oud. 

Kees was reeds in klederdracht gekleed.  Jan was daar nog te klein voor.

Vader Jan van de Knoest was hier 42 jaar. Moeder Stijntje Molenaar was hier 40 jaar.

Rechts van Stijntje Molenaar, haar moeder Klaasje Molenaar-Zwarthoed. Zij was op deze foto 66 jaar oud. Haar echtgenoot Crelis Molenaar, bijgenaamd Crelis van Jan Jobse was in april 1945 aan embolie op 63 jarige leeftijd overleden. 

Rechts naast Klaasje staat haar zuster Griet Visser-Zwarthoed. Zij was gehuwd met Piet Visser, bijgenaamd Piet de Munt. Zij woonden vroeger aan de Spoorbuurt. Later is dat de Zeestraat geworden.

Rechts daarvan op de toto staan Sjoerd, bijgenaamd Fakkie Hoekstra en zijn echtgenote Aaltje Tol.

 

Jan Tol Jobse